nederlands english

Achtergrond van Abyssinia

Traditionele Doro Wot

Portret

Nadat ik in 1990 naar Nederland ben gekomen, heb ik taalcursussen gevolgd en mijn horeca-diploma gehaald. Dit diploma was een vereiste voor een financiering van Triodos Bank. Alem Tesfamicael vluchtte samen met zijn vrouw van Eritrea naar Nederland en begon zes jaar geleden een Afrikaans eetcafé nabij het centrum van Amsterdam.

De eerste jaren in Nederland waren zwaar. Ik volgde drie dagen in de week Nederlandse taalles en leefde van een uitkering. Maar ik vond het vreselijk om de hele dag thuis te zitten. Ik was gezond, ik wilde aan het werk. Daarom ben ik, dankzij een financiering van Triodos Bank, in 1995 Abyssinia gestart. Abyssinia is de oude naam van Ethiopië.

Samen met zijn vrouw werkt de ondernemer zeven dagen per week in het eetcafé, waar de klant terecht kan voor traditionele Eritrese en Ethiopische gerechten. Hij bereidt alle maaltijden zelf. Op onze kaart staan zo'n 26 gerechten, waarvan 12 vleesgerechten en 10 vegetarische gerechten. Het nationale gerecht van Ethiopië is Zegni, dat wordt gemaakt van rundvlees of lamsvlees. Bij feestelijke gelegenheden eten we altijd Doro Wot, een kipgerecht. Naast maaltijden kan de klant ook bij ons terecht voor traditionele Ethiopische thee of koffie. Die is lekker gekruid. En we verkopen Heineken, maar de meeste klanten kiezen voor het Afrikaanse bier.

Op donkerbruine tafeltjes staan kaarsen en liggen servetten, maar bestek ontbreekt. Je mag hier met je handen eten, legt Tesfamicael uit. In Eritrea gebruiken we geen bestek. En ook geen voor- en nagerechten. Voorgerechten vind je hier ook niet op de kaart terug. Wanneer mensen bij ons een gerecht bestellen, krijgen ze een goed gevuld bord met daarnaast nog salades. Kenmerkend voor gerechten uit Eritrea en Ethiopië zijn de speciale kruiden. De manier van kruiden is per land en zelfs per streek verschillend. Tesfamicael wijst op de kaart: Het zijn over het algemeen vrij pikante gerechten, maar sommige gerechten zijn mild gekruid. We hebben voor ieder wat wils, ook voor kinderen.

Het is altijd druk in het eetcafé, dat plaats biedt aan 35 tot 40 personen. Regelmatig moet Tesfamicael mensen teleurstellen. Ik heb wel eens een groep van 60 mensen weg moeten sturen. Maar ja, vol is vol, lacht de ondernemer. De hele week is het gezellig in ons eetcafé, maar van donderdag tot zondag is het echt druk. Reserveren is dan ook verstandig. Tachtig procent van de klanten zijn vaste klanten, waarvan de meeste Nederlanders. We zijn blij met zoveel Nederlandse klanten. Ze zijn vriendelijk en begripvol; ze willen best even wachten wanneer het druk is.

Over toekomstplannen is Tesfamicael duidelijk. Ik wil graag uitbreiden. Het is iedere keer weer vervelend wanneer ik mensen weg moet sturen omdat er geen plaats is. Hij kijkt zijn gezellige eetcafé rond. Het is hier nu eenmaal niet erg groot.

Bron: Triodos Bank, © 2001

Koffieceremonie
Restaurant Abyssinia is uitgebreid en introduceert een originele Eritrese koffieceremonie. Elke maandag en dinsdag vanaf 19 uur kunt u dit mee beleven.
Bij een koffieceremonie worden de verse koffiebonen geroosterd boven een vuurtje en daarna gemalen. De koffie wordt in een speciale kan met water bereid en uitgeschonken in kleine kopjes. De smaak en sterkte is vergelijkbaar met espresso.
Een koffieceremonie heeft een belangrijke plaats in de Eritrese (en ook Ethiopische) samenleving. Het is de gelegenheid om allerlei zaken te bespreken en contacten te onderhouden.
Kom genieten van deze unieke belevenis!
Restaurant Abyssinia
J P Heijestraat 190
1054 MN  Amsterdam
06 - 14 14 18 33
open: dag. 17-23 uur